Seminer ve Atölye
RADİKAL DEMOKRASİ KENT KARŞILAŞMASI

13 Aralık 2014 Cumartesi, 10:30 - 18:30
Tütün Deposu

(Katılım herkese açık ve ücretsizdir; atölye için atolye@modeistanbul.com adresine kayıt yaptırmak gerekmektedir.)

Müşterekler, toplumun tüm üyelerinin erişimine eşit şekilde açık olması gereken hava, su ve toprak gibi doğal kaynaklar ile kültürel, eğitsel, kentsel, bilimsel kaynakları anlatır. Hem herkese ait olan hem de kimseye ait olmayan müşterekler, sivil toplumun ihtiyaçlarının merkezde olduğu, sosyal hakların ve katılımcı süreçlerin deneyim edildiği bir alan olarak karşımıza çıkıyor ve daha yaşanabilir ortak bir geleceğin temellerini oluşturuyor.

MODE İstanbul tarafından düzenlenen Radikal Demokrasi Kent Karşılaşmaları dizisinin ilkinde, farklı disiplinleri ve toplulukları temsil eden katılımcılarla birlikte, müşterek (kamusal) alanların geri kazanımı için verilen mücadeleler ile bu konudaki alternatif yaklaşımlar ele alınacak, farkındalık ve görünürlük konularına vurgu yapılacak. Bu kapsamda, eylemsellik, tabandan katılımcılık, şeffaflık, özyönetim, ortak mekan yaratımı, kolektif üretim ve ortaklaşma pratiklerine değinilecek, medya-iletişim alanındaki ihtiyaçları tespit etmek ve çözüm üretmek üzere de çalışmalar gerçekleştirilecek.

Seminer: Müşterek Alanların Geri Kazanımı, 10:30

Konuşmacılar: Özge Çelikaslan (Artıkişler Kolektifi), Boğaçhan Dündaralp (ddrlp), Aslıhan Şenel (İstanbul Teknik Üniversitesi), Can Pürüzsüz (140journos), Arzu Erturan (Sokak Bizim), Cem Baza (Gezi Parkı Sanat Kolektifi), Ezgi Öz (Kuzey Ormanları Savunması)

Medya-iletişim, kültür-sanat, tasarım, mimarlık, şehir planlama gibi farklı alanlarda ve çoğunlukla da disiplinlerarası çalışan konuşmacılar, video gösterimleri eşliğinde, farklı mahallelerdeki canlandırma, iyileştirme ve koruma projeleri, alternatif plan üretimleri, müşterekleri haritalama, dayanışma deneyimleri, sokak mücadeleleri, dijital kamusal alan, sokak sanatları gibi başlıklar altında deneyimlerini paylaşacak, soruları yanıtlayacaklar.

Atölye: Alternatif Kentsel Yaklaşımlar, 15:30

Katılımcılar, müştereklerin geri kazanımına ve kentin geleceğine dair soru ve cevaplar üretecek, alternatif proje girişimlerine, kullanılabilecek medya yaratımı ve iletişim stratejilerine yönelik fikir alışverişinde bulunacak ve gruplar halinde yaratıcı egzersizler gerçekleştirecekler. Bu ortaklaşa fikir üretimi ve aksiyon alma süreci belirli aralıklarla düzenlenecek olan Kent Karşılaşmaları ile devam edecek.

Detaylı program ve içerik için tıklayın


Atölye
VİDEO-EYLEM ATÖLYESİ

14 Aralık 2014 Pazar, 10:30 - 18:00
Tütün Deposu

(Katılım herkese açıktır.)

Festivalde üç yıldır gerçekleştirilen Video-Eylem Atölyesi’nde bu sene 60’lı ve 70’lı yılların Genç Sinemacıları’nı yeni kuşak aktivist videocularla buluşturuyor. Eski kuşak hangi koşullarda cekimler yapmakta ve bunu hangi yollardan dağıtıma sokmaktaydı? Bunun toplumsal dönüşüme katkıları nelerdi? Bugünkü video-eylem hareketlerini düşündüğümüzde ne gibi farklar söz konusudur? Tüm bu konuları hep birlikte tartışacak ve bu iki kusağın karşılaşmasından doğacak yeni fikirleri değerlendireceğiz.

Atölyenin ikinci bölümünde Kazova isçileri mücadele süreçlerini ve bunda videonun etkisini paylaşırken bunun yanı sıra Kobani-Suruç, Yırca, Validebağ gibi güncel durumları video ile belgeleyen ve mücadeleyi destekleyen aktivistlerin deneyim paylasimları yer alacak.

Katılılımcılar: Ahmet Soner, Mutlu Parkan, Enis Rıza Sakızlı, Veysel Atayman, Ezgi Bakcay, Aynur Aydemir, Serkan Gönüş, Kazım Kızıl, Hakan Tosun, Özlem Sarıyıldız

Koordinatörler: Nagehan Uskan, Sevgi Halime Özçelik

 


Panel
ÇAĞIMIZIN YERİNDEN EDİLMİŞ HALKLARI: FİLİSTİNLİLER VE SURİYELİLER

16 Aralık 2014 Salı, 17:00
SALT Galata

Filistinliler Nakba (Büyük Felaket) olarak andıkları 1948’deki işgalden beri yeryüzünün yerinden edilmiş tüm halklarının simgesi oldular. Köylerinden, şehirlerinden koparılan yüzbinlercesi, civar ülkelerde veya kendi topraklarında mülteci kamplarında yaşamak zorunda bırakıldı. Aradan geçen 66 yılda hayatlarında bir değişiklik olmadı; onlara binlerce yeni mülteci, yeni kamplar eklendi. Ama geri dönme umutlarını da hiç bir zaman yitirmediler.

Şimdi onların kuşaklar boyunca deneyimlediği bu acılı tarihi, Suriyeliler yaşıyor. Sadece Türkiye’de artık milyonlarla ifade edilen sayıda Suriyeli barınıyor. Belli bir statüden dolayısıyla mültecilere tanınan asgari haklardan yoksun olarak ‘misafir’ sıfatı altında ağırlanan ve daha uzun süreceği anlaşılan yeni bir hayata adapte olmaya çalışan bu insanların maruz kaldığı onca soruna şimdi bir yenisi eklendi: Yaşadıkları kentlerde, sığınmacılara karşı büyüyen ve şiddete varan yabancı-düşmanlığı.

6. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali programında sunulan, Filistin ve Suriye’ye dair belgesellerle de (“Gazze Arıyor”, “Kayıp Ülkeyle Karşılaşma”, “Asfur”, “Her Gün, Her Gün”, “Kurtulma“) beslenen bu panelde, günümüzde Filistinli ve Suriyeli kimliğinin kesişim noktası haline gelen ‘yerinden edilmişlik’ sorunu, bu ülkelerden değerli katılımcıların tanıklıkları ile irdelenecek. Hayatının 16 yılını Baas rejiminini hapishanelerinde geçirmiş olan Suriyeli yazar Yassin Al Haj Saleh ile Suriye’deki en büyük Filistin kampı Yarmouk’ta yaşamış olan Mazen Rabia’nın katılımıyla gerçekleşecek sohbette meselenin Türkiye’ye uzanan boyutu da masaya yatırılacak. Türkçe ve Arapça olarak düzenlenecek toplantının moderatörlüğünü ise, sığınmacılar üzerine araştırmalar yapan Şenay Özden üstleniyor.

Katılımcılar:
Yassin Al Haj Saleh (Suriyeli yazar)
Mazen Rabia (Filistinli eğitmen, Suriye’deki en büyük Filistin kampı olan Yarmouk’tan)
Şenay Özden - Moderatör (Hamiş Suriye Kültür Evi kurucularından, Suriyeli mülteciler üzerine çalışan araştırmacı)

 


Buluşma
ÇOCUK ATÖLYELERİ BULUŞMASI

15 Aralık 2014 Pazartesi, 17:00
Tütün Deposu

Hangi İnsan Hakları? Film Festivali Çocuk Atölyeleri, Van depremi sonrası bir araya gelen bir grup gönüllü tarafından başlatıldı ve atölyeler kapsamında risk altındaki çocuklarla resim, animasyon, radyo oyunları, kısa film ve belgesel çalışmaları yapıldı. Ayrıca cezaevlerinde film gösterimleri ve çocuklarla atölyeler de gerçekleştirildi. İlki geçen sene Reyhanlı’da yapılan mülteci çocuklarla atölyeler, yıl boyunca İkitelli’de de sürdürüldü. Mülteci çocuklarla atölyelerin bir yenisini bu ay içinde Urfa’da da yapmayı planlıyoruz. Uzun soluklu olacak Soma atölyelerimizin ilki ise Hangi İnsan Hakları Film Festivali’nin hemen ertesinde başlıyor.

Hangi İnsan Hakları? Film Festivali gönüllüleri olarak, Çocuk Atölyelerine katılmak ya da destek olmak isteyenlerle her sene olduğu gibi Festival içinde bir buluşma gerçekleştiriyoruz. İlgili herkesi bekleriz.