Mrs. Faber

Hjalmar Tim Ilmer - Job Tichelman, Hollanda, 2019, 56’

Mevrouw Faber

Felemenkçe; Türkçe ve İngilizce altyazılı
Dutch with Turkish and English subtitles

Kadın olmayı arzulayan evli bir kamyoncunun renkli hikâyesi. 80’lerin başı. Bıçkın bir kamyoncu olan Harm, utangaç bir kasaba kızı olan Siepie ile evlenir. 30 yıl sonra Harm onunla en derin arzusunu paylaşır: Bir kadın olmak. Bu, Siepie için kabullenmesi zor bir şey olur. Kocasını kaybetmesi bir yana, küçük kasabalarındaki dedikodulardan da korkar. Buna rağmen Harm’ı destekler ve Harriette olarak açıkça yaşayabilmesi için onu özgür bırakır.

Mrs. Faber, Harriette’in cinsiyet geçişine dair derin kararlılığını ve bu transformasyonun, evliliği ve hem yaşlı anne babasıyla hem de kız kardeşi Maaike ile olan ilişkisi üzerindeki etkisini seyircisine sunuyor. Hepsi onun mutlu olduğunu görmek istiyor ama oğullarını ve erkek kardeşini kaybetmek onları için de kolay değil. Bu film aynı zamanda Harriette’in erkeklerin egemen olduğu toprak pist yarışları ve kamyon şoförlüğü dünyasında yerini nasıl koruduğunu gösteriyor. Bütün bunlar, Mrs. Faber’i Harriette'in azmi, mizahı ve kırsal gerçekçiliği ile beslenen ve neşeli olduğu kadar dokunaklı bir film yapıyor.

The colorful story of a married trucker who wishes to become a woman. Early eighties. Tough trucker Harm marries shy country girl Siepie. Thirty years later Harm tells her of his deepest desire: to become a woman. This is hard to swallow for Siepie. Besides losing her husband, she fears gossip in their small village community. In spite of this, she supports Harm and gives him the freedom to openly live as Harriette.

Mrs. Faber shows Harriette’s deep commitment to her sex change and the impact this transformation has on her marriage and her relationship with her elderly parents and her sister Maaike. They want to see her happy, but losing their son and brother is not easy for them. Also, Mrs. Faber shows how Harriette holds her own in her male-dominated world of dirt track racing and truck driving. All of this makes for a film which is as moving as it is light-hearted, largely carried by Harriette's tenacity, humor and rural down-to-earthness.