Kıymetli Ivie
Precious Ivie / Ivie wie Ivie

Sarah Blasskiewitz
Almanya Germany, 2021, 117'
Oyuncular Cast: Haley Louise Jones, Lorna Ishema, Anne Haug, Maximilian Brauer

Almanci İngilizce; Türkçe altyazılı
German, Englishİ Türkish subtitles


Aynı evde oturduğu en yakın arkadaşının "Şoko" lakabını taktığı Ivie, Leipzig'de yaşar. Beyaz bir anneyle siyah bir babanın kızıdır ve babasını hiçbir zaman tanımamıştır. Topluma uyum sağladığına dair hiçbir şüphesi yoktur ama öğretmen olmak üzere yaptığı iş başvurularında hep aynı önyargı duvarına çarpar. Ten rengi yüzünden okuldaki farklı kültürlere aracılık yapacak kişi konumuna itelenir. Bir gün kapısında beliren beklenmedik bir misafir, Ivie'nin kafasını daha da karıştırır. İlk kez gördüğü üvey kardeşi Naomi, babalarının öldüğünü ve cenazesinin Dakar'da kaldırılacağını haber verir. Birbirine hiç benzemeyen iki kardeş arasındaki en önemli fark, Naomi'nin kendi etnik köklerine daha bağlı olmasıdır. Ivie'yi sürekli bu anlamda yüzleşmeye zorlar ve ona hep kim olduğunu sorar. Fakat Ivie bu soruya henüz cevap verebilecek durumda değildir.

Geçtiğimiz yıl Alman Film Ödülleri'nde Naomi rolündeki Lorna Ishema'ya En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü kazandıran Kıymetli Ivie, günümüzün toplumsal ve siyasi tartışmalarına uyan bir ilk film. Eleştirmenler filmin bu konuları ele alırken ahlakçı ya da didaktik bir havaya bürünmemesini de özellikle övüyorlar.


Ivie, nicknamed “Schoko” (“Choco”), is a graduate with African roots and in search of steady employment as a teacher following an internship. Suddenly, her younger half-sister Naomi from Berlin shows up at the front door. Ivie had no idea she ever existed. More confusing still is her news: Their father has died in Africa. All of a sudden, the salient question is as to whether she will travel to Senegal with Naomi for the funeral. But first of all, the two of them have to get to know each other. Ivie has the feeling she suddenly represents a culture she doesn‘t even know with a nickname she cannot accept anymore!

AWARDS: German Screen Actors Awards 2022: Best Leading Role (Haley Louise Jones); German Film Awards 2021: Best supporting Actress (Lorna Ishema); Filmkunstmesse Leipzig 2021: Guild Film Award, Best Film (Junges Kino); Festival of German Films Ludwigshafen 2021: Best Film; achtung berlin 2021 - new berlin film award: Best Acting (Haley Louise Jones and Lorna Ishema); Tallinn Black Nights Film Festival 2019: Baltic Event Works in Progress – Award