Küçük Filistin (Kuşatma Günlüğü)
Little Palestine (Diary of a Siege)

Abdallah Al-Khatib
Lübnan, Fransa, Katar Lebanon, France, Qatar, 2021, 89'

Arapça; Türkçe ve İngilizce altyazılı
Arabic with Turkish and English subtitles

Yermuk (Şam, Suriye), 1957’den 2018’e kadar dünyanın en büyük Filistin mülteci kampına ev sahipliği yaptı. Suriye devrimi patlak verdiğinde Beşar Esad rejimi Yermuk’u isyancıların ve direnişçilerin sığınağı olarak gördü ve 2013’ten itibaren kuşatmaya aldı. Yavaş yavaş yiyecek, ilaç ve elektrikten yoksun bırakılan Yermuk’un dünyanın geri kalanıyla bağlantısı kesildi.

Abdallah Al-Khatib, Yermuk’ta doğdu ve 2015’te DAEŞ tarafından sınır dışı edilinceye kadar orada yaşadı. 2011 ile 2015 yılları arasında, arkadaşlarıyla birlikte bombalar, evsizlik ve açlıkla yüzleşen kuşatma altındaki insanların gündelik yaşamını belgeledi.
Filmde Abdallah’ın kamptaki yaşlılarla ilgilenmekten adeta bir hemşireye dönüşen annesinden, Filistin’e olan tutkusu açlık nedeniyle yavaş yavaş küllenen en keskin eylemcilere kadar savaşın ve kuşatmanın onarılamaz bir şekilde değiştirdiği yüzlerce yaşama tanık oluyoruz.


The district of Yarmouk (Damascus, Syria) sheltered the biggest Palestinian refugee camp in the world from 1957 to 2018. When the Syrian revolution broke out, the regime of Bashar Al-Assad saw Yarmouk a refuge of rebels and resistance and set up a siege from 2013 on. Gradually deprived of food, medicine, and electricity, Yarmouk was cut off from the rest of the world.

Abdallah Al-Khatib was born in Yarmouk and lived there until his expulsion by Daesh in 2015. Between 2011 and 2015, he and his friends documented the daily life of the besieged inhabitants, who decided to face bombing, displacement, and hunger. Hundreds of lives that were irremediably transformed by war and siege, from Abdallah’s mother who turned into a nurse taking care of the elders of the camp, to the fiercest activists whose passion for Palestine got gradually undermined by hunger…